Saturday, February 17, 2018

3 Things Very Important for Laptop

Assalamualaikum wtb, ada 3 perkara yang penting untuk settings laptop berdasarkan sy punya pengalaman lah.. tapi kalau ada sesiapa yang boleh afdhol, boleh la drop komen yer. sy ni pun manusia jugak.

1. Services
2. System Configuration
3. Device Manager

Kalau mcm laptop tu ada masalah ke, check2 lah sama dgn services tuu.. mungkin ada orang yg stopkan or disable it. Untuk system configuration ni, nak up performance jer. buang yang tak penting.
Device manager ni pulak, check2 kalau ada device ada masalah ke, kena update ke . tu kena tgok slalu jugak. sekian sahaja untuk harini. Assalamualaikum

Thursday, February 1, 2018

Basic Programs for Your Laptop

 Assalamualaikum, so semalam ada gerhana bulan kan.. tapi kat kawasan sini tk nmpak, sebab awan tebal kot. plus, hujan kan.. So, hari ini saya nak kongsi basic programs yang ada dalam laptop saya ini. Semua ini just my suggestion for all. Seperti post semalam iaitu antivirus, so termasuk lah kan.

MalwareBytes
SMADV
CCleaner
WinRAR
VLC Player
Internet Download Manager
Google Chrome
Nvidia
Microsoft

You guys can search all these programs in the internet.. ok thats all for today. assalamualaikum

Wednesday, January 31, 2018

Best Anti-Virus Laptop/PC 2018

 Assalamualaikum wtb, hari ini saya nak kongsi serba sedikit settings untuk laptop/komputer. Okay la, for me, it is better to have a anti-virus.

My suggestions are MalwareBytes and SMADV. Both of them is FREE to use.

https://www.malwarebytes.com/
https://www.smadav.net/





Nanti selepas habis Trial MalwareBytes pun, still berfungsi tapi manual lah. So, my routine like this, I scan once a week same goes to SMADV.
MalwareBytes is specialize for virus from internet from my observations and experiences.
SMADV is specialize for virus from USB, something like that.

So, make sure you guys keep up to date for those anti-virus.
For me, I will close their services (means they will not run in my laptop). When I needed, I will run both of them and updates them 1st.

That's all for today. Thank you. Assalamualaikum.