Search This Blog

Monday, November 2, 2015

SPM 2015

Assalamualaikum.. nampaknya hari yg dinanti-nantikan buat batch '98 yg bakal menduduki peperiksaan SPM tahun 2015 bermula esok hari. 

Sy mengucapkan semoga berjaya dan buat yg terbaik dan yakin kerana Allah kpd batch '98 terutamanya adik sy, Aina Hasni.. besides your effort more than me last year. you dont have to worry about it. 

Usaha, dah usaha dah.. itu ja yg mampu and niat krn Allah ;) 
Kalau terlupa, selawat.. kalau boleh jawab dgn senang, selawat, kalau idea bnyak ka, sikit ka, selawat. ;) 

Mulakan dgn bismillah berserta dgn selawat. dan diakhiri dgn memuji Allah dan selawat. 
In Sha Allah, Allah berserta dgn kita... 

Sunday, November 1, 2015

Tahniah SKT Juara LoL 2015

Tahniah SKT kerana juara untuk kali kedua. ! 



Saturday, October 31, 2015

Tips AMBaCoKUP

Tips sebelum exam kalau kalau ketandusan idea... nie tips daripada cikgu sy di SMK Paya Kemunting dan SMK Seri Mahawangsa.

ok, 1st sekali tengok tajuk.. pastu buat 4 points pun ok da, tapi bergantung kpd cikgu skolah masing2 laa..


notes from myself : nk buat karangan nie kita kena bayangkan.. selepas nie apa.. then apa pulak..  dia ada jugak kaitan dgn nada suara dalam kita contohnya, 'dasawarsa ini, pembangunan dalam negara kita merosot. media massa banyak memaparkan ...... " camtu la . lebih kurang. 

AMBaCoKUP


PENDAHULUAN:

pendahuluan ni mcm pengenalan terhadap soalan. contoh, 'peranan ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak' . okay.

1st sekali, kita buat la pengenalan ibu bapa sekarang nie. 'sibuk dgn kerja' and so on.
then, kaitkan la pulak dgn anak-anak & pendidikan.

contohnya, berdasarkan peribahasa anak-anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya.

pastu, buat la persoalan. contohnya "apakah peranan ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak?"

arghh... boleh faham kot ...

pendahuluan ni macam ngan flow.. kita mcm ngan ikut jerr..


PERENGGAN untuk ISI:

A = apa...  mean, apa yg tajuk tuu nakk..  

M = mengapa... mean mengapa benda tu berlaku, selalunya ayat akan bermula, "hal ini kerana...." 

Ba = bagaimana... mean bagaimana nak bendung,.. selalu ayat yg sy guna "usaha yg boleh dilaksanakan...."

Co = contoh.. mean nak bagi contoh perkara yg berlaku pun boleh... "contonhya, membina masjid di kawasan perumahan.." ataupun "misalnya..."

K = kesan... mean kesan yg akan berlaku terhadap contoh itu.. "impaknya, ramai org akan pergi ke masjid..." ataupun "kesannya...."

U = ungkapan... mean ungkapan daripada kesan itu.. "ada peribahasa menyatakan bahawa...."

P = penegasan... mean nak tegas balikk... selalunya salin balik ayat 1st kita buat perenggan... salin sebulat2 pun tkpa cuma tambah "Sesungguhnya...." ataupun "Jelaslah bahawa...." 

pastu perenggan kedua pun sama la .. hehe..

PENUTUP:

Penutup ni pun sama jugak la dgn pendahuluan, cuma ubah2 kan dari ayat pendahuluan. pastu cuba kaitkan "Pelbagai pihak perlu memainkan peranan .... "

orang kata ayat harapan.... ayat nak up . haha. camtu la .

kalau tak faham atau pertanyaan, PM :D 



Selamat beramal dan semoga maju jaya! :)

League of Legends World Championship 2015 Tonight!

 



Assalamualaikum... nmpaknya malam yg dinanti-nantikan akan tiba tk lama lagi.. League of Legends atau dikenali sebagai LoL merupakan salah satu game kegemaran sy. dah hampir 3 tahun main game nih.. sekejap jemu sekejap tak... 

Malam nie pada jam 8 malam akan berlangsung di channel 808 (astro) FINAL antara KOREA dgn KOREA. Final nie akan diadakan di Berlin, Germany Mercedes-Benz Arena, Mercedes-Benz Arena Berlin, Mercedes-Platz 1, 10243 Berlin, Germany.

Jangan lupa taw menonton! Selamat menonton! btw sy sokong KOO TIGERS ;) 
and sapa2 yg rasa dia nak exam tu, tkyah la nk tgok. HAHA.. p bljar. 




Asalnya ada 16 Teams, pastu tinggal la 2 teams

The teams attending Worlds are:
Korea:
1.     SKTelecom T1
2.     KOO Tigers
3.     KT Rolster
China:
1.     LGD Gaming
2.     Edward Gaming
3.     Invictus Gaming
Taiwan / Hong Kong / Macau:
1.     ahq e-Sports Club
2.     Flash Wolves
North America:
1.     Counter Logic Gaming
2.     Team SoloMid
3.     Cloud9
Europe:
1.     Fnatic
2.     H2K
3.     Origen
International Wildcard Qualifiers:
1.     Bangkok Titans
2.     paiN Gaming

What are they playing for?

In addition to international pride and glory, teams are competing for the chance to be the 2015 World Champions, the Summoner's Cup, and a prize pool of over $2,000,000 USD. Teams will earn prize money based on their finish in the event.


  • World Champion - $1,000,000 USD
  • 2nd place - $250,000 USD
  • 3rd / 4th place - $150,000 USD
  • 5th - 8th place - $75,000 USD
  • 9th - 12th place - $45,000 USD
  • 13th - 16th place - $25,000 USD

Wednesday, October 7, 2015

Cuti Semmm 1

Assalamualaikum.. semalam merupakan hari terkahir bagi kami untuk sem 1 which is last paper chemist... sem 1 ad pelbagai event yg telah dijalankan. actually idk either i went there learn something or not. haha .ap2 pun bersyukur sangat kerana Allah  telah, tengah, akan permudahkan urusan kita. haha.. i wish u were there..  ok selamat bercuti selama 4minggu pastu ada exam muet.. gg

Sunday, August 30, 2015

Majlis Pertunangan Kakak

Assalamualaikum, setelah sekian lama menghilang diri, akhirnya sy mendapat kesempatan untuk berblog seketika. Hari ini merupakan hari yang amat penting bagi kami. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. :)

Baru-baru ini, graf menunjukkan peningkatan yang sangat mendadak bagi post berkenaan dengan SPM Karangan Cemerlang. In sha Allah semoga kalian dapat menjawab soalan SPM dengan lancar dan semoga kamu berkongsi ilmu yang telah kamu pelajari dari blog ini. Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan daripada Allah.

Mungkin sampai disini sahaja sy dapat berkongsi dengan kalian, Assalamualaikum :)

Monday, July 13, 2015

Bermulanya Permulaan Baru

Assalamualaikum.. :) Alhamdulillah.. saya masih lagi diberi peluang untuk update blog saya ini setelah sekian lama menyibukkan diri dalam hal. Anda semua sihat? Alhamdulillah.. Apa-apa pun, semuanya perancangan Allah SWT. Pertama sekali, saya ingin memohon maaf kalau ada tersilap kata, langkah, adab dan lain-lain lagi selama saya ber-blog ini. Pasal BitCoin itu, saya jauhkan diri daripada BitCoin kerana ada unsur judi. Saya harap sesiapa yang dah register, tolong berhenti daripada main BitCoin itu. Saya tidak ada pendapat yang kukuh mengenai BitCoin itu. Saya masih ragu-ragu dari mana datangnya sumber pendapatan itu. Tolong berhenti ya :)

      Hari ini, cuti sem pertengahan saya, mula 9 Julai sehingga 25 Julai (2 minggu).. Rasa macam sekejap je 2 minggu nie bercuti. Saya sambung belajar di Kolej Mara Kulim (KMKu) selama setahun. Saya dibawah program Foundation Science and Technology Universiti Kuala Lumpur (FiST UniKL). Sudah 2 bulan saya berada disini. Ada program lain juga dijalankan disini, anda boleh lihat post saya sebelum ini. Selama saya berada disana kan, Ahamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun banyak assignment yang tak siap :). Kami kat sana tak panggil Lect, tapi kami panggil cikgu kerana lebih mudah lagi nak berkomunikasi. Semuanya bersebab kan. Lagi satu kan, dulu KMKu nie asalnya MRSM, kemudian ditukar menjadi kolej. Oleh hal yang demikian, kami ni macam duduk kat sekolah berasrama, tapi yang paling beza ketara ialah pemakaian dan boleh bawak handphone ;) 

 Saya ingin sedikit gambar semasa kat sana ya :) 














Gambar di atas tu waktu orientasi yang mana dijalankan selama seminggu. 














Gambar yang telah bercampur aduk. haha.. :D
banyak tu je lah gmbar nya. hehe

Pastu abang dah graduasi :D Tahniah abang! <3


Tahniah Abah ! ;) <3


Sampai sini sajalah... hmm..rindu kakcik... 

Wednesday, June 10, 2015

Sekian Lama

Assalamualaikum. :) 

Sudah lama sya tidak berblog nie sejak kebalakangan nie, I mean lama la . haha .. 
Sibuk ngan hal duniawi sampai lupa mayawi. Terdapat bnyak perkara yg saya ingin kongsikan tp masa mencemburi sya. haa... kamu semua sihat ? Alhamdulillah, kita masih boleh lagi bernafas di dunia ini untuk mencari keredhaan Allah. sya kata kt diri sya sndiri sama . hehe :) 

Sekarang nie saya melanjutkan pelajaran saya di UniKL course FiST = Foundation in Science and Technology selama 1 setahun. sya masuk sini 18 Mei 2015. Course bertempat di KMKulim = Kolej MARA Kulim. KMKu ini universal kerana ada 4 program yg akan berjalan pada tahun ini termasuklah Matrik, UMK = Pra Uni Malaysia Kelantan, USM, serta UniKL.. 

Sekarang nie saya berada di bilik komputer kerana waktu ICT ;) haha.. disebabkan habis kerja yg cg bagi, sya mengambil kesempatan untuk update blog. Padahal sebelum datang ke sini ada bnyak waktu tapi diisi dengan main game :D CS:GO dan LoL. dan FO3. hehehe

In Sha Allah kalau diberikan masa atau ada masa terluang , saya akan cerita lebih lanjut lagi . :) tapi bnyak sangat la nak cerita . tktaw la nak start dari mana nanti. mungkin saya dah lupa dah. hahah ... Mudah2an saya tidak lupa :)


Sekian, terima kasih. Love u all :) 

Saturday, February 7, 2015

Buka Puasa diluar 24/7/2014

Assalamualaikum! sya ingin mengimbas kembali kami berbuka puasa di restoran mna tah. haha.







gmbar diatas kami menunggu masuk waktu Maghrib.

nmpaknya abah menjadi model. ^^


ok, smpai disini shja sya smpaikan :D
Assalamualaikum

Friday, February 6, 2015

Jamuan Kawan?

Assalamualaikum and salam sejahtera ! :)

Hari ini sya nak kongsi serba sdikit pasal jamuan kawan karib sya, Danial ( nama samaran ) . actually nama sbenar dia. haha. sya pun tk pasti la bila jamuan tu, cuman sya nak kongsi gambar semasa kami berada di rumah Danial. eh, rasanya, masa tu bulan puasa kowt. haa, betul la. 22/7/2017 gambar nie. haha... meriah la time tu. makanan bnyak. Alhamdulillah, rasanya habis semua makanan tu. haha. sedap, tkleh kata ap la.




yg model tu nama dia Tien Yee. nasib bek dia ada. habis gak makanan

I already said. makanan yg banyak. haha

menjadi tuan rumah , Danial

Air bergas dan lain2 lagi

slepas selesai makan, Kami pun pulang ke rumah masing2. haha. thank you Danial atas jamuan yg disediakan untuk kami. Mmg sedap ar. In Sha Allah kalau boleh buat la lagi jamuan mcm nie lagi pada tahun ini . hehe. Ok, smpai sini shja 

Assalamualaikum :)